Warmtepomptechniek
Warmtepomptechniek lijkt heel nieuw, maar in feite bestaat het al vele jaren. Zo is een koelkast ook een warmtepomp, maar wordt deze "koelkast" genoemd vanwege zijn toepassing.
Zonder al te ver in te gaan op de achterliggende techniek van de warmtepomp, kunnen we constateren dat warmtepomptechniek steeds vaker wordt toegepast bij verwarmingsinstallaties en voor warmtapwatervoorzieningen.
Waarom warmtepomptechniek?
- Warmtepomptechniek heeft een gunstige waardering in energieprestatienormering die voor nieuwbouwsituaties wordt gehanteerd voor het bepalen van de minimaal vereiste energieprestatie (EPC)
- Vanwege de perikelen met de gaswinning in Groningen is het "gasloos" wonen (en werken) steeds actueler geworden. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, zodat bij 100% warmtepomptechniek een gasaansluiting niet meer noodzakelijk is.
Warmteverliesberekening en warmtepomptechniek
Een nauwkeurige warmteverliesberekening is vooral bij warmtepomptechniek heel belangrijk. Hiervoor zijn twee redenen aan te voeren, namelijk:
- Economische reden
Warmtepomptechniek is duurder in aanschaf, dus als je exact weet welk vermogen er (maximaal) noodzakelijk is, kun je de capaciteit van de warmtepomp hierop afstemmen en betaal je niet te veel voor de aanschaf
Zo zijn de kosten van een warmtepomp met bijvoorbeeld 3 of 4 kW méér aan vermogen al gauw 2000 tot 4000 euro hoger, terwijl u dit extra vermogen wellicht helemaal niet nodig heeft. Een warmteverliesberekening ondervangt onnodige kosten voor de installatie.
- Technische reden
Warmtepomptechniek is nog gevoeliger voor overcapaciteit. Dus als de warmtepomp (veel) groter is dan dat er maximaal wordt gevraagd, zal dit de werking en levensduur van de warmtepomp negatief beïnvloeden.
Bij het maken van een warmteverliesberekening bij warmtepomptechniek is het dus nog meer van belang de grens op te zoeken van voldoende vermogen hebben onder extreme omstandigheden (ontwerpcondities) en geen overcapaciteit. Omdat er meerdere aspecten een rol spelen bij het berekenen van het maximale warmteverlies, zullen we onze uitgangspunten in een duidelijke toelichting terugkoppelen.