Bel me terug
Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter, en wij bellen u terug.

Installatieontwerp en advies

Eerlijk en grondig onderbouwd

Over ons

Informatie warmteverliesberekening

Wat is een warmteverliesberekening

Met een warmteverliesberekening wordt bepaald hoeveel verwarmingsvermogen moet worden opgesteld in een vertrek, vanwege het transmissie-, ventilatie- en infiltratieverlies dat optreedt in de koudste periode van het jaar (winter).  Tevens wordt hiermee bepaald wat het aansluitvermogen van de warmteopwekker (bijv. cv-ketel) moet zijn, waarbij rekening wordt gehouden met diverse toeslagen zoals opwarmtoeslag, leidingverliezen en vloerverwarmingsverliezen.

Het is zeer raadzaam om het warmteverlies goed te (laten) berekenen. Wat meespeelt in de berekening zijn o.a. de gebruikte bouwmaterialen die de kwaliteit van de thermische isolatie bepalen. Ook de hoeveelheid en soort ramen en deuren die gebruikt worden en de aanwezige koudebruggen zijn van invloed op de warmtebepaling en de mate van comfort die u ervaart. 

Als de verwarmingslichamen (radiatoren, vloerverwarming etc.) niet correct berekend worden, zijn de individuele vertrekken (kantoren/kamers etc)  te koud en dus niet comfortabel. Als er te veel aan vermogen wordt opgesteld vraagt dit onnodig hoge kosten bij aanschaf en kan dit het rendement verlagen. Om beide te voorkomen is een nauwkeurige warmteverliesberekening dus noodzakelijk.

Verschil tussen een warmteverliesberekening en een transmissieberekening

Een warmteverliesberekening wordt ook wel eens een transmissieberekening genoemd, maar feitelijk is dit niet juist. Een transmissieberekening is een berekening van het warmteverlies door de constructies van een gebouw of woning. Dit is slechts een gedeelte van het totale warmteverlies dat optreedt. U ziet hierboven in de tekst al vermeld dat het totale warmteverlies bestaat uit het transmissie-, het infiltratie- en ventilatieverlies en eventuele toeslagen. Wij hanteren daarom het begrip "warmteverliesberekening" waarmee wij aangeven dat wij een volledige berekening maken.

Uitgangspunten warmteverliesberekening

Een betrouwbare warmteverliesberekening valt of staat met het kiezen van de juiste uitgangspunten. Wij houden naast de wettelijke eisen uiteraard ook rekening met de individuele wensen en voorwaarden van de gebruiker van het gebouw of woning. Als optie kunnen wij ook diverse maatregelen (pakketten) doorrekenen om inzichtelijk te krijgen welk effect één of meer maatregelen hebben op het warmteverlies. Ook kunnen wij met aangepaste berekeningen de gelijkwaardigheid aantonen van alternatieve constructie(s). Een veel voorkomende gelijkwaardigheidsberekening is de berekening van een begane grondvloer van een bedrijfsgebouw die alleen aan de randzone wordt geïsoleerd. Woningen, utiliteitsgebouwen en industrie worden berekend volgens respectievelijk de ISSO-normen 51, 53 en 57. Het warmteverlies wordt voor elk vertrek afzonderlijk en voor het gehele gebouw berekend.

Wat hebben wij nodig

Voor een warmteverliesberekening hebben wij de volgende gegevens nodig:

  • Bouwkundige tekeningen in pdf en indien beschikbaar ook in DWG-formaat
  • Tekeningen/gegevens van de verwarmingsinstallatie (indien beschikbaar)
  • EPC-berekening (indien beschikbaar)
  • Uw adresgegevens en/of adresgegevens van het betreffende gebouw/huis

De kosten voor het laten uitvoeren van een warmteverliesberekening is sterk afhankelijk van de grootte en complexiteit van een gebouw of woning. Vraag een (vrijblijvende) offerte aan.